Bussen inte lika populär som förr

Färre Uppsalabor tar bussen

Allt färre Uppsalabor väljer att åka buss och fler tar i stället bilen det visar en ny resvaneundersökning som idag presenterades för Gatu- och trafiknämnden i Uppsala.

Det var i april förra året som Uppsala kommuns Gatu och trafikkontor frågade 3500 Uppsalabor om deras resvanor. Kommunens mål är att bilresorna ska minska men undersökningen som presenterades visar att andelen boende i Uppsala stad som reser med bil faktiskt har ökat från 38 procent till 40 procent. Samtidigt har andelen resor med buss minskat från 14 till 11 procent.

Gatu och trafiknämndens ordförande, socialdemokraten Hilde Klasson vill nu se en tydligare satsning på kollektivtrafiken i Uppsala.

- Om vi ska närma oss de mål vi har, så måste kollektivtrafiken få kosta. Vi har trängselproblem, miljöproblem och framkomlighetsproblem och de problemen går inte att bara prata bort, säger Hilde Klasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".