Domar föll efter våldsamt rymningsförsök

I dag föll domen mot fyra före detta interner på Norrtäljeanstalten som åtalats för att ha hotat och slagit flera fångvaktare i samband med ett rymningsförsök 2002. Det blev både fällande och friande domar för de unga männen.

Den 17 januari 2002 gjorde fyra interner på Norrtäljeanstalten ett misslyckat rymningsförsök. Mellan 25- 30 fångvårdare strömmade till på fängelsegården och det var när internerna skulle övermannas som det uppstod slagsmål och flera vårdare skadades.

En av internerna, en 24-årig man medgav att han slagit till en av fångvaktarna men menade att det skett i nödvärn eftersom han var rädd att åka på stryk av fångvaktarna och ville vänta tills de blev omhändertagna av polisen.

Det resonemanget köpte inte tingsrätten och dömer honom för våld mot tjänsteman. Även en 25-årig intern dömdes för våld mot tjänsteman medan en tredje för hot mot tjänsteman. För en den fjärde internene en 25-åring blev det dock friande dom.

Tingsrätten konstaterade i sin dom att det gått nästan fyra år sen händelsen, vilket berodde på en miss i delgivningen och att det ska vägas in när det gäller påföljderna - två av internerna slipper därför fängelse medan det blev skyddstillsyn för den tredje.

kontakta reportern

jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".