Sjukresor kritiseras av kommunpolitiker

Landstinget måste göra om det nya sjukresesystemet, det menar nu Hilde Klasson ordförande i Gatu och trafiknämnden i Uppsala kommun.

På torsdagmorgonen kunde du höra i Upplandsnytt om sjukresorna som många patienter tycker är omständiga, bland annat på grund av långa restider.

Allt för många använder nu färdtjänsten som bekostas av kommunen istället för Landstingets sjukresor och det är nu upp till Landstinget att förändra förutsättningarna, menar Hilde Klasson ordförande i Gatu och trafiknämnden i Uppsala kommun:

-  Trots att vi har minskat antal färdtjänsttillstånd så stiger våra kostnader,  det här är något som ska ligga på landstinget, säger Hilde Klasson.

En som fuskat med sjukresorna och som utnyttjat färdtjänstkortet heter Gisela Karlsson och hon tror att det bli bättre med att gå tillbaks till det gamla systemet som fanns för ett år sedan då sjukresorna och färdtjänsten i Uppsala var samordnade.

- Det funkar inte med sjukresor, hur mycket dom än påstår att det skulle gå så gör det inte det, säger Gisela Karlsson.

Men Jonas Edstav som är miljöpartist i hälso och sjukvårdsstyrelsen håller inte med Gisela Karlsson.

- Vi har hänsyn att titta på länsövergripande sjukvårdsresor som ska gälla alla medborgare inte bara dom som har färdtjänstbevis och då gäller det att vi kommer överrens med alla kommuner i länet kring samordning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".