Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

300 plusjobb i länet - intresset stort

Regeringens stora satsning på plusjobb drar nu i gång på allvar i Uppsala län. Samtliga kommuner i länet har skrivit avtal om att ta emot plusjobbare och över 300 platser ska nu tillsättas bland 1600 långtidsarbetslösa. Enligt arbetsförmedlingen är intresset stort för dom nya jobben.

Plusjobben ingår i regeringens stora miljardpaket för att få fler i arbete och innebär att den som varit arbetslös i minst två år kan få en tillfällig anställning i en kommun eller ett statligt verk. Plusjobbarna ska höja kvaliteten i verksamheten genom att utföra sysslor som annars inte skulle bli gjorda; hjälpa till i hemtjänsten, vara vuxenstöd i skolan o s v.

På länsarbetsnämnden i Uppsala har man nu skrivit avtal med samtliga kommuner i länet plus några statliga verk. Det innebär att man har 329 plusjobb att fördela på ungefär 1600 personer som varit arbetslösa i minst två år.

- Att få fram sökande till de här jobben komer inte att vara något problem. Det är ju ett heltidsjobb man får och även om lönen inte är lika hög som många haft i tidigare jobb, så överstiger den ju ofta a-kassan i alla fall, säger Christer Danielsson, som är samordnare på länsarbetsnämnden i Uppsala.

Månadslönen är på runt 14 000 kronor, ska det bli mer måste kommunen skjuta till ur egen ficka. I Tierps kommun kommer man att ta emot 34 plusjobbare. Det handlar om allt från informatörer, till anläggningsarbetare och omsorgsassistenter.

Lars Irenéus, chef på arbetsförmedlingen i Tierp, tror heller inte att det blir svårt att få tag på intresserande.

- En del har redan hört av sig, säger han. 

 

Fakta Plusjobb

För att få ett plusjobb måste man varit arbetslös i minst två år. Anställningstiden är max två år, jobben utannonseras inte utan det är handläggarna på arbetsförmedlingen som plockar fram lämpliga sökanden ur målgruppen. I sista hand avgör den nya arbetsgivaren vem som ska få jobbet.

Syftet med plusjobben är att höja kvalitéten på verksamheten genom att uppgifter utförs som annars skulle blivit ogjorda. Det ger också människor som varit borta länge från arbetsmarknaden en chans att få arbetslivserfarenhet

Antal Plusjobb som erbjuds i kommunerna i Uppsala län

Enköpings kommun 59

Håbo kommun 23

Knivsta kommun 10

Tierps kommun 34

Uppsala kommun 100

Älvkarleby kommun 30

Östhammars kommun 36

 

Länsarbetsnämnden har även skrivit avtal med flera statliga myndigheter.

Uppsala universitet 20

SVA 7

Försäkringskassan 10

 

Kontakta reportern:

jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".