Schaktmaskin chockade grannar

Kritiken är kraftig mot Uppsala kommun som kommer att ställa upp baracker i Årstaparken under fem år. Barackerna ska fungera som dagis, och i förra veckan kom grävmaskiner och började schakta på platsen, men grannarna hade inget fått veta.

- Det var lite chockartat. Hela huset skakade och kopparna hoppade i skåpet. Tårarna rann. Allt grönt är bortgrävt, säger Ingegärd Hedin som bor sex meter från dagiset.

Hennes man Sigvard oroas också av bygget. 

- Jag vill inte ha tvåvåningsbaracker bredvid huset. Dessutom lär det vara barn som tjoar hela dagen. Det blir inte kul, säger han.

Först när grävmaskinerna jobbat en dag kom en kort information från fastighetskontoret om arbetet med att få upp huset. Men att det handlar om åtta olika dagisavdelningar med totalt 128 barn - det har kommunen inte informerat om. De boende misstror också att dagiset är tillfälligt, barackerna kan mycket väl bli kvar längre än fem år. 

- Risken finns väl att de sätter panel på huset och permanentar det, säger Per Malm. 

Grannarna längs Timjansgatan har överklagat till länsstyrelsen och begärt att arbetet i Årstaparken stoppas tills de har fått all information, och även fått chansen att diskutera placeringen.

- Jag hoppas att de hörsammar detta och stoppar bygget, säger Karl-Evert Lingman som är ordförande i villaföreningen.

Kontakta reportern:
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".