Privata förskolor riskerar konkurs

Flera privata förskolor kan i framtiden tvingas lägga ner eller låta kommunen ta över verksamheten. För några veckor sedan gick förskolan Ling i Uppsala i konkurs, eftersom pengarna från kommunen inte räckte till.
- När vi förhandlade med kommunen om ett nytt kontrakt för nästa verksamhetsår, så visade det sig att de pengar de erbjöd oss i form av bistånd inte räckte, säger Erik Melinder, som var ordförande i Lings förskola. Fram till semesteruppehållet drivs förskolan Ling av konkursförvaltaren men vad som händer i höst är än så länge oklart. Först fanns förhoppningar om att kommunen skulle ta över verksamheten men enligt Erik Melinder är kommunen inte intresserad av detta. Om inte någon annan privat förskola är villig att ta över verksamheten får barnen helt enkelt flytta till andra förskolor. Och enligt Erik Melinder finns det fler privata förskolor som riskerar att få stänga på grund av dålig ekonomi. Och Erik Melinder får medhåll av Roger Jo-Linder som arbetar med förskolefrågor inom Eriksberg och Hagundas kommundelar. Även om det är långtifrån alla privata förskolor som har problem tror han att fler kan komma att gå samma öde som Ling till mötes. - Ja, det kan bli problem, och då framförallt för de mindre förskolor som har ett mindre antal barn... mellan 16 och 20 st, säger Roger Jo-Linder.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista