Säkerhet vid skolskjutsar i Uppsala län dålig

Efter bussolyckan utanför Luleå igår där ett barn omkom och 13 passagerare skadades så har säkerheten ombord på skolbussar åter aktualiserats. Och här i Uppsala län är skolelevernas säkerhet vid skolskjutsar alldeles för dålig.
Det menar yrkesförarnas fackliga organisation Yrkesförarrådet, som pekar på att kommunerna bl a saknar tydliga krav på bältesanvändning. - Jag är mest besviken på att kommunerna inte har nedskrivet på papper vilka krav de ställer på UL tex, säger Niclas Eriksson, orförande i Yrkesförarrådet. Yrkesförarrådet har granskat vilka krav som kommunerna ställer på de bolag som kör skolskjutsar i länet. För det är kommunerna som är ansvariga för säkerheten i samband med skolskjutsarna, framhåller Yrkesförarrådet, som funnit att alla sex kommuner i länet saknar tydliga skrivna anvisningar till sina entreprenörer om vad som gäller. Kommunerna smiter ifrån sitt ansvar genom att hänvisa till t ex Upplands Lokaltrafik, menar Yrkesförarrådet. Säkerhetsbälten finns i stort sett bara i de taxibilar och minibussar som används, inte i dom störrre bussarna, säger Niclas Eriksson. Efter resultaten i undersökningen kommer Yrkesförarrådet nu att försöka göra kommunerna uppmärksamma på sitt ansvar för säkerheten vid skoltransporterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista