Facket säger nej till plusjobb i Heby

Facket hindrar långtidsarbetslösa från att få jobb i Heby. Heby kommun har lagt ett varsel på femton anställda men vill samtidigt få in arbetslösa plusjobbare. Men facket säger nej.

Anledningen till att facket säger nej är att man inte vill se fast anställda med bidragsarbetare. Ellinor Wickman är ombudsman för kommunal i Västmanland.

- Det här en arbetsmarknadsåtgärd, å här skall våra medlemmar som har en tillsvidare anställning gå ut i arbetslöshet och så kommer andra in. Det känns inte så bra.

Heby kommun har de senaste åren dragits med ekonomiska problem och därför har kommunen blivit tvungen att säga upp 15 anställda, diskussionen om varslen har pågått länge, men beskedet om uppsägningarna har kommit de senaste veckorna. Och på grund av dessa uppsägningar säger facket alltså nej till att ta emot plusjobbare med logiken att sparkar kommunen folk så ska inte några nya tas dit. Gunnar Ericsson på Heby kommun och tycker facket agerar konstigt.

- Dom 95 vi varslade från början blev till slut bara 15 så jag tycker nog att dom kan ompröva sin inställning till att säga nej till plusjobb.

Och det här innebär konsekvenser för de äldre i Heby som alltså inte får hjälp av några plusjobbare - och det säger Kommunalfackets Ellinor Wickman så här om.

- Idag kan dom inte få den hjälpen, få det lilla nettotillskottet som det här skulle bli eller skulle vara.


reportrar
Edvard Unsgaard och Torbjörn Lindberg på SR Västmanland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".