Misstänkt människosmugglare inför rätta

Den 40-årige Uppsalabo som i höstas greps på Arlanda misstänkt för att ha förberett människosmuggling från Egypten stod i dag inför rätta i Uppsala tingsrätt. Själv förnekar mannen att han hade planer på att smuggla in människor i Sverige.

Åklagaren hävdade i dag att mannen förberett smuggling av tio personer till Sverige, tio irakiska medborgare som skulle smugglas in från Egypten, och åklagaren pekar på att mannen hade fotografier på dom tio personerna och hade förberett förfalskade id-handlingar till dom och förfalskade ambassadintyg och falska uppehållstillstånd. Åklagaren menar också att Uppsalabon tagit emot pengar för de tjänster han erbjöd.

Det hela upptäcktes då Uppsalabon greps på Arlanda då han skulle flyga till Egypten och det visade sig att han hade falska handlingar på sig, och när polisen sen gjorde husrannsakan i hans hem hittades utrustning för att förfalska handlingar. Mannens advokat Olof Wijk tillbakavisade i dag anklagelserna om försök eller förberedelse till människosmuggling:

- Han säger att det han ställt upp på var att hjälpa dem att få uppehållstillstånd i Egypten, där det är lugnt och säkert.

Åklagaren Magnus Berggren har en annan uppfattning och menar att Uppsalabon förberett och tagit betalt för att smuggla in de tio irakierna i Sverige. Rättegången på den punkten fortsätter i morgon. Åklagaren pekade också på det faktum att Uppsalabon också är åtalad för att ha haft ett förfalskat körkort till den s k Uppsalamaffians torped Johan Enander i sin dator.

- Det är naturligtvis extra försvårande att han tillverkar ett körkort åt en sådan grovt kriminell person., säger åklagare Magnus Berggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".