Vanvård av strokepatient

Den kommunala hemtjänsten i Uppsala anklagas nu för vanvård av en 51-årig hjärnskadad man. Enligt dom anhöriga får han inte sina underkläder bytta och man har hittat ruttnande matrester i hans mun.

- Bengt går och lägger sig i samma kläder som han har haft på sig hela dagen. Han blir inte heller rengjord i munnen och det är svamp i den. Det är så att man mår illa, säger Gudrun Filmberg är mamma till 51-åriga Bengt.

Det var i somras som 51-årige Bengt drabbades av en stroke. Hjärnskadorna blev så svåra att han nästan inte klarar någonting själv. Efter en tid på sjukhus skickades han hem till sin lägenhet i Gottsunda med ett beslut om hemtjänsthjälp sex gånger per dag.

Men enligt de anhöriga fungerar inte hemvården. Han tas inte ut på promenader utan sitter ensam hela dagarna i sin lägenhet. Personalen sköter inte hans hygien - han sover i sina vanliga kläder och får inte underkläderna bytta.

- Jag tänkte att jag ska kontrollera Bengts underkläder. Han hade haft samma kalsonger i sex dagar. Han är inte snuskig eller ohygienisk i vanliga fall, säger Gudrun Filmberg.

Det som blev droppen för de anhöriga var när de upptäckte att personalen inte heller skött hans munhygien. Bengt har löständer och när hans mamma tog ur dem fann hon ruttnande matrester.

- Det fanns mycket ruttnande matrester mellan gom och löständer. Det är så äckligt att det är svårt att prata om det, säger Gudrun Filmberg. 

Ansvariga för vården av Bengt är hemtjänsten i Gottsunda. Bodil Malmberg är vikarierande chef för enheten och hon säger att:

- Naturligtvis ska det inte vara så att man hittar gamla matrester. Men vi visste inte att han har löständer. Naturligtvis ser vi allvarligt på det som hänt. Självklart ska underkläderna också bytas.

Gudrun Filmberg som själv lider av Parkinsons sjukdom orkar inte ta hand om sin son så mycket som hon skulle vilja. Hon kämpar nu för att Bengt ska komma in på ett boende eftersom hon tycker att hemtjänsten vanvårdar hennes son.

- Varken du eller jag vill ha det så här och jag tror inte att det finns någon annan människa som vill det heller, säger Gudrun Filmberg är mamma till 51-åriga Bengt.

Kontakta reportern
Jonas.Alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".