Uppsalabiskop het kandidat inför biskopsvalet

Imorgon inleds provvalet i Svenska Kyrkans ärkebiskopsval. I dagsläget finns sju toppkandidater och det är i nuläget svårt att veta vem som är favorit. Men det finns två kandidater som är hetare än de andra, och en av dem är uppsalas biskop.

Enligt Elisabeth Sandlund, redaktionschef på Kyrkans tidning, så finns det framförallt två kandidater som ligger mycket bra till inför provvalet.

- Det är förstås biskoparna, historiskt sett så är det dom som ligger bäst till. Och jag tror också att många tycker att det är två bra namn.

De två som Elisabeth Sandlund pratar om är biskoparna Ragnar Persenius, biskop i Uppsala stift, samt Anders Wejeryd biskop i Växjö. De två är båda i femtioårsåldern och mycket meriterade.

Valet går till som så att alla i landets 13 stiftsstyrelser och domkapitel har rösträtt, utöver det så får prästerna i Uppsala stift rösta eftersom ärkebiskopen ha säte i Uppsala. Totalt blir det ungefär 320 röster som kan läggas på precis vem som helst, så länge den personen är döpt och medlem i svenska kyrkan. Men dndast två gånger i historien har någon valts till ärkebiskop som inte varit biskop, det innebär förstås att Ragnar Persenius och Anders Wejeryd är dom mest troliga kandidaterna. Men det finns en joker. Nuvarande ärkebiskopens homosexuella syster Anna-Karin Hammar som är präst i Uppsala stift.

Enligt Elisabeth Sandlund är det inte alls omöjligt att Anna-Karin Hammar skulle gå i sin brors fotspår och bli ärkebiskop.

- Det finns många som tycker att det är dags för kyrkan att ha en kvinnlig ärkebiskop i Sverige nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".