Högt uppsatt landstingschef får gå efter konflikt

Överläkaren Ulf Öhrvall vid lasarettet i Enköping får lämna sitt jobb som chef för kirurgiskt centrum. Det sker efter att Öhrvall i media hårt kritiserat planerna på att kirurgin i Enköping ska inordnas under Akademiska sjukhusets ledning.

Karin Thalén är chef för lasarettet i Enköping och hon kommenterar sparkandet så här:

- Ulf Öhrvall och jag har haft olika uppfattningar om hur verksamheten skall drivas. Vi har nått en förtroendekris och igår meddelade Ulf Öhrvall att han stiger av uppdraget som verksamhetschef.

Vad är det ni varit oense om?

- Vi har haft olika syn på hur verksamheten skall drivas i olika aspekter. Vi har haft en diskussion om det och efter det så har Ulf Öhrvall fattat det här beslutet.

Han har kritiserat den pågående centraliseringen av kirurgin. Finns det med i beslutet?

- Det finns med i bilden. Men vi har nått en förtroendekris eftersom vi har olika syn på hur verksamheten skall drivas. Det är ju så att det är viktigt att man som chef och representant för ledningen är noga med vad man går ut med för information och då har vi kommit till en förtroendekris.

Är du inte rädd för att det här skrämmer till ett tystare landsting?

- Nej jag hoppas inte det.

Men hur tror du att det slår om man ser att man får sparken när man uttalar sig?

- Jag backar tillbaka till att vi har nått en förtroendekris och att Ulf Öhrvall valt att stiga av sitt uppdrag som verksamhetschef, säger Karin Thalén som är chef för lasarettet i Enköping.

Upplandsnytt har talat med Ulf Öhrvall som har avböjt att kommentera.

reporter
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".