Lång kö för gamla med demens

Många äldre i Uppsala står i kö för att få komma till ett demensboende. Behovet av platser stiger i takt med att befolkningen blir äldre och demenssjukdomarna ökar.

84-årige Jakob har väntat sedan oktober för att få en plats på ett demensboende. Under tiden är det hans 77-åriga fru Viktoria som tar hand om honom. Dottern Carolina Brikho är bekymrad över föräldrarnas situation. Det är mycket jobbigt för Viktoria att ta allt ansvar för Jakob.

- Det är en heltiddssysselsättning. Det är 24 timmar om dygnet. Han kan vakna mitt i nattenoch sätta på radion, teven och stereon, tända alla lampor. Det är som att ha en 1-åring. Man måste hela tiden kontrollera att de inte gör illa sig.

Just nu väntar cirka 70 personer på att få en plats på ett vårdboende för dementa i Uppsala kommun. En tredjedel har väntat mer än tre månader trots att kommunens mål är att kötiden ska vara som mest tre månader. Jonny Husén är socialdemokrat och ordförande i Uppsala kommuns äldrenämnd. Han säger att kösituationen är besvärlig. Under nästa år kommer det finnas fler platser.

- Vi hoppas att kötiden ska börja minska redan under 2007. Dels får vi in Hasselparken, Dalbyhemmet är tillbyggt och ombyggt och vi bygger nya Västergården 2007.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".