Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Björkskolan får nya lokaler

Efter sju år i tillfälliga lokaler så ser det nu ut som om skoldaghemmet Björkskolan i Uppsala äntligen kan få lokaler som är lämplig för eleverna. Senare idag ska kommunstyrelsen ta ställning till om Björkskolan ska flytta till Labanskolans gamla lokaler i Stabby backe.
Som vi berättat tidigare har eleverna det senaste halvåret varit utan skolgård - och skollokalerna dessförinnan dömdes ut av dåvarande yrkesinspektionen. - Blir det så blir vi nöjda och glada. Det är bra lokaler nära skog och natur. Dessutom är det bra att lokalerna blir permanenta så att vi kan få stanna kvar över tiden, säger Gertrud Flensburg, föreståndare för Björkskolan i Uppsala. Vid årsskiftet flyttades Björkskolan tillfälligt till Ulleråkerområdet eftersom Uppsala kommun annars hade tvingats betala böter. Skolans lokaler dessförinnan var så dåliga att de dömdes ut av yrkesinspektionen redan för två år sen. De sex eleverna på Björkskolans skoldaghem - klarar inte att gå i en vanlig skola - inte ens i smågrupper - och de har det senaste halvåret inte haft någon skolgård. Både socialnämnden och barn- och ungdomsutskottet har sagt ja till förslaget att Björkskolan tar över Labanskolans gamla lokaler. Nu återstår alltså bara kommunstyrelsens beslut. Förutsättningen är att socialnämnden står för kostnaderna - och hyran är inget problem, försäkrar Janne Lundqvist, utbildningschef på socialförvaltningen. - Eftersom det kommer att vara samma hyra som i de befintliga lokalerna så blir det inga bekymmer, säger han. Förslagen på permanenta lokaler för Björkskolan har varit många under årens lopp - och att de här eleverna med särskilda behov äntligen kan komma att få bra lokaler är viktigt. - Jag tror det betyder oerhört mycket. Vi kan bedriva en mer praktisk verksamhet med rörelse och lekar som de här eleverna tycker om. Det har vi tidigare inte kunnat göra, säger Gertrud Flensburg. Var Labanskolan flyttar i höst är fortfarande oklart.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".