Oro bland personalen på Enköpings lasarett

Efter att chefen för kirurgiskt centrum på lasarettet i Enköping, Ulf Öhrvall, fått lämna sin post för att han uttalat sig kritiskt i media om planerna på en omorganisation så råder nu oro bland vårdpersonalen.

- Det känns oroligt eftersom man inte riktigt vet vad som är på gång på sjukhuset, det säger sjuksköterskan Katarina Laurin.

- Jag uppskattar Ulf som chef och det känns som att han stred för vårt sjukhus. Vad vi förstår har han trampat någon på tårna och sedan blev det så här, säger sjuksköterskan Mats Persson.

Överläkaren Ulf Öhrvall tvingades lämna sin post efter att han i media uttalat sig kritisk om landstingets planer på att kirurgiskt centrum ska styras från Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Förslaget som är under utredning har lett till oro bland de anställda som befarar att det kommer att leda till stora försämringar på lasarettet. Moderaten Anna Wiklund har länge varit engagerad i frågan.

- På sikt är jag rädd för att det här innebär att vi inte kan ha någon akutkirurgi eller ha kvar någon intensivvårdsavdelning. Då blir det bara en stor vårdcentral, säger hon.

Landstingsdirektören Per Olof Osterman menar att oron för lasarettets framtid är obefogad. Han betonar också att alla anställda i landstinget har meddelarfrihet, men om man är chef har man en arbetsgivarroll och då måste man uttala sig i linje med vad arbetsgivaren önskar.  

- Man gör skillnad på vad chefer och vanliga medarbetare får göra. Vanliga medarbetare ska dock inte vara rädda för att bli bestraffade om de pratar med media, säger han.

Folkpartistiske landstingsstyrelseledamoten Ismail Kamil är upprörd över händelserna vid Enköpings lasarett. I ett uttalande säger han att det inträffade är ”ett bevis på socialdemokraternas demokratihyckleri”.

- Yttrandefrihet gäller så länge folk säger det som finanslandstingsrådet Mats O Karlsson vill höra, annars blir det kalla handen och yttrandeförbud, menar Ismail Kamil.

Kontakta reportern:
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".