Försämrade villkor för privata förskolor

Flera privata förskolor i Uppsala riskerar att få lägga ner eller låta kommunen ta över verksamheten. Orsaken är att pengarna från kommunen inte räcker till.
Och det socialdemokratiska kommunalrådet Lena Hartwig medger att dom ekonomiska villkoren för de privata förskolorna försämrats - precis som för de kommunala förskolorna. - Vi måste ha samma grundprincip när vi fördelar pengar. Vi kan inte ge mer pengar till en verksamhet enligt andra principer än till en annan verksamhet. Alla kommunala och privata verksamheter har känt av besparingskraven, säger hon. Som Upplandsnytt berättade i morse riskerar flera privata förskolor att få lägga ner verksamheten på grund av att de kommunala bidragen inte räcker till. Häromveckan gick förskolan Ling i konkurs och flera andra privata förskolor har ekonomiska problem. Men till skillnad från Lena Hartwig menar moderata kommunalrådet Gunnar Hedberg att de privata förskolorna missgynnas, bland annat genom att de kommunala bidragen till hyrorna är anpassade för kommunal och inte privat verksamhet. - En sak som man från vänstermajoriteten varit snål med är ersättningen för lokalkostnaderna. De fria alternativen får bidrag motsvarande den kommunala schablonersättningen. Problemet är att detta inte täcker den faktiska kostnaderna och det gör att de fria alternativen missgynnas, säger Gunnar Hedberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".