Sjukhuschef godkände omstridd Enköpingsartikel

Turbulensen kring Enköpings lasarett fortsätter. Nu avslöjar den avsatte kirurgchefen Ulf Öhrvall att sjukhuschefen själv hade granskat och godkänt hans kritiska uttalanden innan de gick i tryck i tidningen, uttalanden som senare tvingade honom att lämna sitt jobb eftersom han ansågs ha agerat illojalt mot arbetsgivaren.

Öhrvall känner sig mycket illa behandlad av sjukhuschefen.

- Jag är väldigt besviken och känner mig väldigt kränkt. Hon har inte ställt upp för sin underordnade chef, säger han.

Det var i måndags som överläkaren Ulf Öhrvall fick veta att sjukhuschefen Karin Thalén inte längre hade förtroende för honom som chef för kirugiskt centrum. Öhrvall hada några dagar tidigare medverkat i Enköpingsposten där han uttryckte sin oro över planerna på att kirurgin på lasarettet skulle styras från Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Sjukhuschefen ansåg att Öhrvall varit illojal mot arbetsgivaren genom sina uttalanden i tidningen. Så här sa hon i Upplandsnytt tidigare i veckan:

- Det är viktigt vad man som chef och representant för ledninng går ut med för information.

Men i ett långt brev till landstingsdirektören avlöjar nu alltså Öhrvall att sjukhuschefen själv godkände alla de uttalanden som han gjorde innan artikeln gick i tryck. Det som stod i tidningen var de överens om, förutom en formulering i en bildtext som slank med av misstag.

- Jag anser att hon är lika medskyldig till att artikeln ser ut som den gör, säger Öhrvall.

- Hon hade varit med och godkänt uttalandena som du hade gjort?

- Ja.

Vi ringer sjukhuschefen Karin Tahlén igen.

- Jag har tagit del av det här brevet och jag har en annan bild av händelseförloppet.

- Men godkände du uttalandena innan de gick i tryck i tidningen?

- Jag vill inte kommentera innehållet i brevet.

- Han känner sig sviken och illa behandlad av dig.

- Jag vill inte kommentera det.

Efter det som hänt med Ulf Öhrvall har reaktionerna varit starka bland vårdpersonalen på lasarettet. Många har upprörts över hur Öhrvall behandlats av sjukhuschefen, särskilt som Öhrvall ställt kritiska frågor om den föreslagna omorganisationen, något som många anställda känner oro inför.

- Det här måste ju omprövas och hennes handlande måste på något sätt ifrågasättas, säger Ulf Öhrvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".