Kampvilja hos sjukhuspersonal

Med gröna band på de vita rockarna och namninsamling tar nu personalen på Enköpings lasarett upp kampen för att få tillbaks kirurgchefen Ulf Öhrvall. Han tvingades sluta sedan han uttalat sig kritiskt i media om en planerad omorganisation.  

Personalen har startat namninsamlingar för att ge sin före detta chef stöd och protestera mot sjukhuschefen Karin Thalén.

Katarina Rönning är en av sjuksköterskorna på kirurgavdelningen,

- Vi vill visa vårt stöd för vår chef Ulf Öhrvall, vi kämpar dessutom för att bevara den lokala styrningen av kirurgiskt centrum och ha den kvar här i Enköping.

- Men varför reagerar ni så starkt?

- Vi har inget förtroende för vår sjukhuschef, Karin Thalén, vi känner inte att hon stödjer oss för framtiden. 

Överläkaren Ulf Öhrvall tvingades lämna sitt chefsjobb efter att han uttalat kritik i Enköpingsposten mot att kirurgiskt centrum ska styras från Akademiska sjukhuset i Uppsala. Ett förslag som just nu är under utredning och som väckt stor oro bland personalen. Sjukhuschefen Karin Thalén tyckte att han agerat illojalt med sina uttalanden i media.

Nu jäser missnöjet med bland personalen på Enköpings lasarett. De delar bland annat ut gröna band som de ska bära för att visa att man stödjer sin avsatte chef - det är samtidigt en protest mot sjukhuschefen Karin Thalén.

Sjuksköterskan Katarina Rönning berättar om kampanjen:

- Vi får mycket stöd från all personal. Idag är det en stor oro bland oss anställda när det gäller sjukhusets framtid. Vi är mycket ledsna för att vi förlorat Ulf Öhrvall, han stöttade oss till hundra procent.

Landstingsdirektören Per-Olof Osterman har ända från början stött sjukhuschefen helhjärtat, och kommenterar det jäsande missnöjet mot sjukhuschefen:

- Jag har gjort upp med Karin Thalén om att vi ska ställa upp på en information för de anställda i Enköping nästa vecka. Förmodligen kommer mötet att bli på torsdag.

Kontakta reporter Jonas.Alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".