Strid bland kristdemokrater i Uppsala

I dag träffas kristdemokraternas medlemmar i Uppsala för att besluta vilka som ska stå på deras valsedel inför valet till kommunfullmäktige i höst. Det är upplagt för en hård debatt efter att partiets kommunalråd i Uppsala placerats först på en femteplats på förslaget till lista.

De möten där partiers medlemmar ska klubba listan till fullmäktige inför ett val brukar vara lugna tillställningar, men hos kristdemokraterna idag kan man vänta sig debatt.

Orsaken är att Ola Leife, som varit partiets kommunalråd i Uppsala de senaste fyra åren, placerats först på en femteplats på det förslag till lista som nomineringskommittén tagit fram, något som lett till en intern strid i partiet.

Först på listan finns i stället den före detta moderate riksdagsmannen Gustaf von Essen, som gick med i kristdemokraterna för tre år sedan. Nomineringskommittén har satt honom först på listan efter att han fått flest röster i provvalet bland medlemmarna.

Enligt tillförlitliga uppgifter till Upplandsnytt har det pågått en kampanj bland medlemmarna för att rösta på von Essen.

Gustaf von Essen har en lång politisk karriär bakom sig. Han har suttit i kommunfullmäktige 16 år (1979-1995) och varit ordförande i socialnämnden och Uppsala Energi AB innan sin tid som riksdagsman för moderaterna 1991-2002. 2002 kom han över till kristdemokraterna, och två år senare valdes han in som ordförande för lokalavdelningen. Han är engagerad i anitabortrörelsen Ja till Livet, där kristdemokraternas riksdagsledamot i Uppsala Mikael Oscarsson, tidigare var ordförande.

Uppgifterna om en kampanj har upprört flera inom partiet - och skapat en klyfta mellan dem som tycker att Ola Leife ska få förnyat förtroende och dem som vill ha Gustaf von Essen i stället. Gustaf von Essen själv säger att han inte känner till att det bedrivits någon kampanj.

I dag avgörs slutligt vem som ska stå överst på partiets lista genom att de medlemmar som kommer till årsmötet röstar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".