Många unga socialbidragstagare i Uppsala

Antalet unga socialbidragstagare ökar i hela Sverige. Mest ökar antalet i Uppsala Kommun. Sedan januari 2004 har antalet ungdomar i åldern 18 till 24 som lever på socialbidrag ökat med 22%.

- Det är för höga siffror, vi borde gör amer än vad vi gör i kommunen vad det gäller ungdomar och arbetslöshet, säger Lennart Andersson, verksamhetschef för socialbidragsverksamheten i Uppsala kommun.

En av de främsta anledningarna till ökningen av unga socialbidragstagare i hela Sverige är ungdomsarbetslösheten.

I Uppsala har ökningen av unga socialbidragstagare varit mest markant, 22%. I januari 2004 fanns omkring 280 socialbidragstagare i åldrarna 18-24. I dag finns över 350 socialbidragstagare i den åldersgruppen i Uppsala.

En av dem är 20-åriga Viktoria, som gick ut Samhällsekonomisk linje med fullständiga betyg för ett och ett halvt år sedan. Ända sedan dess har hon gått på socialbidrag för att överleva.

- Jag har sökt många jobb och inte fått något, så därför lever jag på socialbidrag. Det käns lite handikappat. 

På kommunens socialbidragsenhet är man oroad. Blir man tidigt beroende av socialbidrag kan det bli oerhört svårt att bryta sig loss och de unga riskerar att bli helt utslagna.

- Snabb tillvänjning till systemet är det definitivt och det är allvarligt tycker jag, säger Lennart Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".