150-åriga träd fälls för ny park

I samband med att resecentrum byggs i Uppsala ska också en ny park anläggas mellan Kungsgatan och den nuvarande terminalen för länsbussarna i Uppsala. Det här innebär bland annat att de 150 år gamla träden som står där idag ska fällas.

Parken mellan bussterminalen och Kungsgatan kommer att genomgå en stor förändring. Idag är det mest framträdande i området de 150-åriga lindarna och lönnarna på var sin sida om den snötäckta gångstiden, men de ska alltså bort.

- Först vill man ju stoppa det och man blir lite gråtmild eftersom det är en så stor förändring, men sen får man väl gilla läget och tänka att det här måste vi göra för att få ett bra resecentrum, det säger Karin Åkerblom som är stadsträdgårdsmästare i Uppsala.

När resecentrum är klart kommer parken troligen att ramas in av rader med bushållplatser på båda sidor och tanken är att branten ner mot Kungsgatan ska planas ut, så att det blir lättare att sitta i parken och vänta på bussen, och det här går itne att göra samtidigt som man bevarar de gamla träden, menar Karin Åkerblom.

- Nej, för dels kommer gatubredden att förändras, och en del träd måste tas bort på grund av det. Sen är det nästan nödvändigt att klara de här nivåskillnaderna för att få en bra park som förbinder hela resecentrum med stan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".