Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Unga socialbidragstagare ökar - arbetsförmedlingen kritiseras

Antalet unga socialbidragstagare i Uppsala kommun ökar kraftigt. Man tror att ungdomsarbetslösheten är den främsta orsaken och nu kritiserar tjänstemän i Uppsala kommun Arbetsförmedlingens insatser.

Lennart Andersson är verksamhetschef för socialverksamheten i Uppsala kommun.

- Jag tycker inte arbetsförmedlingen gjort tillräckligt. Kommunen får ta ett alldeles för stort ansvar för det här, jag tycker inte arbetsförmedlingen hitills tagit sitt ansvar.

Ungdomsarbetslösheten sägs vara den främsta orsaken till att antalet unga på socialbidrag ökat. Men enligt arbetsförmedlingens egen statistik är antalet unga arbetslösa oförändrad. Ungefär tusen ungdomar är arbetslösa i Uppsala kommun. Men Niklas Josephsson som är handläggare på arbetsförmedlingen menar att det skett en ökning i mörkertalet bland arbetslösa ungdomar.

- Det är nog den grupp ungdomar som inte ens är inskrivna vid arbetsförmedlingen som har ökat.

Man tror att det eventuellt kan finnas ett samband här mellan mörkertalets ökning och antalet ungdomar som inte avslutar gymnasiet med fullständiga betyg. Vilket drygt en fjärdedel av alla elever inte gör. Det menar i alla fall länsarbetsmarknadsdirektören Björn von Heland.

- Jag har inte hört deras kritik men jag har svårt att förstå den, vårt ansvar är dom som är inskrivna vid arbetsförmedlingen. Samtidigt så har kommunen ett ansvar att ge en fullgod och eftertraktad utbildning till eleveran. Vi vet ju att många ungdomar idag slutar skolan utan fullständiga betyg, och det är kommunens ansvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".