Långa handläggningstider på Försäkringskassan

Försäkringskassan i Uppsala län har sedan i höstas haft problem med extremt långa handläggningstider för föräldrarpenning. Ett problem som man fortfarande inte löst.

För Håkan Nordqvist och hans familj i Söderfors saknas det tusentals kronor i utebliven ersättning:

- Vi har väntat sedan den 19 december när vård av barn tiden gått ut. Vi har fortfarande inte fått några pengar, det måste vara tusentals som drabbas.

Familjen Nordqvist i Söderfors är inte de enda som drabbas av Försäkringskassans långa handläggningstider. Kassan har som mål att kunna betala ut ersättning inom 30 dagar men just nu har man över 1000 ärenden om föräldrarpenning som kom in i slutet av förra året och som ännu inte betalats ut. Lena Larsson är verksamhetschef på Försäkringskassan i Uppsala län

- Vi fick ett nytt ärendehanteringssystem som vi fick första oktober. Som det var en del problem med i början. Det fungerar nu men det innebar att vi hamnade en månad efter i handläggningen. Och det har tyvärr tagit tid att jobba ikapp.

De fördubblade handläggningstiderna i dag beror alltså på att man fortfarande inte hunnit i kapp i den stora ärendehögen som uppstod i höstas. Kassan har extraanställt personal för att jobba i fatt men det finns inte resurser för att anställa så många som det skulle behövas för att snabbt lösa uppgiften

- Det vi har gjort vad gäller föräldrarpenningen är att vi har prioriterat dom ärenden där man faktiskt lever på föräldrarpenning där man har avstått från arbete.

- När kommer ni ha arbetat ikapp?

- Vår förhoppning är att vi kommer att ha arbetat ikapp till april.

Håkan Nordqvist i Söderfors är inte nöjd med försäkringskassans besked.

- Det hjälper inte direkt oss.

reporter
jonas.alsgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".