Befolkningen i Uppsala län ökar.

Det är tredje året i rad som antalet människor ökar i länet. Det visar befolkningsstatistiken för 2005 som idag publicerades av Statistiska Centralbyrån.

Landshövding Anders Björck spår en forsatt befolkningstillväxt och menar att det är viktigt för länet.

- Det betyder att det blir mer attraktivt att flytta hit och jobba här. Men samtidigt är det en utmaning för vi ska ta hand om dem som flyttar hit, säger han.

För tredje året i rad ökar folkmängen i länet. I år med drygt 1800 personer, vilket innebär att vi har en befolkning på nästan 305 000 i länet.

Det är dom fem kommunerna Uppsala, Enköping, Håbo, Knivsta och Älvkarleby som ökar och ger därmed länet dess positiva utvecklingen. Mest ökar Knivsta som ökade sin folkmängd med två procent men det är Uppsala kommun som det flyttar mest folk till.

De två kommuner där befolkningen minskar är Tierp och Östhammar. Tierp tappar förvisso bara fem personer, framförallt beroende på väldigt få födslar.

Östhammar som i flera år nu haft en negativ befolkningsutveckling tappade däremot hela 130 invånare, framförallt genom utflyttningar från kommunen. Kommunalrådet Bengt Johansson är oroad men tror att trenden kommer att vända.

Kontakta reportern
Robert.Peszkowski@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".