Fortsatt missnöje i Årsta

De boende i Årsta i Uppsala hade många kritiska frågor och beska synpunkter när de i går kväll fick möta kommunens företrädare för att diskutera de nya paviljongerna till en förskola som ska uppföras i Årstaparken

Kommunen hade ju tidigare missat att informera de boende, som till sin förskräckelse plötsligt en dag fick se grävmaskiner stå och schakta bara några meter från deras hus. Och synpunkterna var många i går kväll när de boende äntligen fick möta de ansvariga

Det var ett 70-tal Årstabor som i går kväll hade kommit till informationsmötet i Ångelstaskolan, och under 1,5 timmes tid pepprades de åtta kommunföreträdarna med frågor. Varför hade de inte kallat till samråd innan beslut var fattat? Varför hade de inte fått vara med och föreslå alternativa placeringar?

Många som kommit till mötet var bekymrade dels över de störningar det skulle innebära att få en förskola så nära inpå sig, och dels över de trafikfaror som de menade att barnen kommer att ställas inför på den nya förskolan. Det finns risk för trafik- och parkeringskaos i området, särskilt vid lämning och hämtning, varnade flera röster för, och ifrågasatte om den valda tomten verkligen är den mest lämpliga.

Projektledaren Anders Uddgren var den som fick ta de flesta stötarna:

-Vi har gjort en inventering av ett antal möjliga ställen under stor tidspress och gjort de här valen. Vi har gjort val som vi tycker är välgrundade och det här är ett sånt val.

Men efter mötet hade kritiken inte lagt sig:

-Jag tycker det är skandal. Vi har blivit helt överkörda, sa en Årstabo.

En annan ifrågasatte kommunens motiv:

-Jag tycker inte allts att de tänker på barnen, de vill lösa sitt problem bara.

Kontakta reportern:
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".