Uppsala län har fått en antivåldsgrupp

I går bildade polisen i Uppsala län en antivåldsgrupp tillsammans med representanter från bland annat brottsofferjouren och lokala brottsförebyggande råd. Gruppen ska försöka göra något åt gatuvåldet i länet som under de senaste fem åren har ökat från 600 anmälda fall till 1100 fall.

Gruppen ska också se till att brottsoffren får den hjälp de behöver. En som råkat ut för våldet är Joakim Follman, och han tycker att hjälpen kan bli mycket bättre

-Det som är svårt att hantera frågo som i sig är komplexa med det rättsväsende som vi har och samtifdigt så handlar det om något som står en själv såpass nära det är såpasspersonligt och känslomässigt

Joakim Fohlman blev påhoppad och slagen i ansiktet efter en utekväll i centrala Uppsala för precis ett år sedan. Och i väntan på rättegången, tycker han att han har fått alldeles för dålig information.

- Hade man fått önska så hade jag velat ha en person som kunde berätta för mig om den här processen, guida mig igenom. Om nu inte det är möjligt, vilket det kasnke inte är  så skulle jag åtmindstone vilja begära att det finns pappersinformation.

Joakim Fohlman ska själv vara med i den nybildade antivåldsgruppen. Som vd för en reklam- och kommunikationsbyrå vill han hjälpa till med att göra informationen tydligare. Magnus Lindgren är chef för brottsofferenheten i Uppsala län. Han säger att det är nödvändigt att fler än polisen satsar på det förebyggande arbetet och stöd till brottsoffer.

-Vi har inte obegränsade resurser längre så att vi kan göra allt det här, och de är de här frågorna vi ska försöka fokusera på  i den här antivåldsgruppen. Jag hoppas på att vi under andra halvan av det här året ska se något konkret

Kontakta reportern:
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".