Svårare få färdtjänst i Knivsta

Knivsta kommun har blivit tuffare när det gäller färdtjänsten. Flera som haft färdtjänst tidigare får inte sina tillstånd förnyade. En av dem är en 80-årig kvinna som bor utanför Alsike. Hon har haft färdtjänst i flera år, men utan att hon blivit friskare har Knivsta kommun nu satt stopp för resorna.

- Jag kände mig kränkt. Det är lindrigt uttryckt faktiskt.

Hon bor i ett rött hus ute på landet med sin sjuke man. Han har förr skjutsat henne, men de få gånger han kört sista tiden har han inte orkat gå ur bilen.

Hennes 80-åriga kropp värker och sen hjärtinfarkten för 15 år sen har hon yrsel.

Går sakta med rullator

Postlådan ligger några hundra meter från huset - dit går hon sakta varje dag med rullator.

I två år har hon åkt färdtjänst - men i slutet av förra året kom kommunens beslut.

Hon är inte tillräckligt sjuk för att få färdtjänst enligt Knivsta kommun, som anser att hon klarar att åka vanlig linjebuss. Men det håller hon inte med om:

- Det går inte. Ska jag gå 1 kilometer till hållplatsen med rullator? Det går inte. Som det är nu har jag ont överallt.

Annika Placido är socialchef i Knivsta kommun:

- Vi efterlever lagen mera strikt om man säger så. Det kan alltså finnas ett antal personer som har fått färdtjänst, som inte borde haft det.

Inte tillräckligt dåliga

Sen oktober förra året har sjukgymnaster hand om bedömningen om vem som har rätt till färdtjänst i Knivsta kommun, sen dess har 15 personer fått nej. Sju av dom har tidigare haft färdtjänst, men enligt kommunen är de idag inte tillräckligt dåliga för att ha rätt till färdtjänst.

Kommunen hänvisar alltså till de vanliga linjebussarna, men i utredningen som görs kontrollerar man inte om personen klarar av att kliva på och av med rullator:

- Trappa, inte i buss, säger socialchefen Annika Placido.

Men är det samma sak?

- Det är fortfarande en bedömningsfråga. Vi måste lita på handläggarens kompetens att bedöma de här frågorna.

anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".