Tonårspojkar dömda för knarklangning

Två tonåriga pojkar som åtalats för att bland annat ha sålt narkotika vid Ungdomens Hus dömdes idag i Uppsala Tingsrätt för narkotikabrott.
Åhörarplatserna i tingsrätten var fullsatta med föräldrar och kamrater till de två åtalade pojkarna, 16 och 18 år gamla, när rätten idag meddelade dom för narkotikabrott. Den äldre av de två pojkarna, 18 år gammal, stod förutom försäljning av narkotika också åtalad för utpressning och olaga hot. Han dömdes till skyddstillsyn med kontraktsvård, vilket innebär att han kommer att tillbringa det närmaste halvåret på ett behandlingshem för att komma till rätta med sitt missbruk. 16- åringen dömdes till vård inom socialtjänsten. Narkotikamissbruket och försäljningen av narkotika som 16- och 18-åringen gjort sig skyldiga till försiggick i anslutning till Ungdomens hus i centrala Uppsala. Verksamheten inleddes förra sommaren och växte allt mer i omfattning. 16- och 18-åringen nyttjade själva bland annat amfetamin, hasch och ecstacy men sålde också vidare till andra ungdomar. I och med att härvan uppdagades i mitten av maj så greps och häktades 18-åringen. Den yngre av de två åtalade, 16-åringen, uppfattades av rätten som att han helt hade förstått allvaret i det som hänt, i och med att han erkände narkotikabrott utan omsvep. Men den äldre, 18-årige, pojken förnekade på flera punkter att han skulle vara skyldig. Bland annat menade han sig inte ha hotat en kamrat för att denne skulle låna ut 18 000 kronor till honom. Men rätten valde att tro på vittnesuppgifterna och dömde alltså 18-åringen till skyddstillsyn.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista