Foto: Kjell Gustafsson (SR Bild)

Bahco lägger ner produktion i Enköping

Verktygsföretaget Bahcos styrelse har
beslutat att lägga ner produktionen av
handverktyg i Enköping - en produktion som pågått i 120 år.
Av Bahcos totalt 360 anställda i Enköping berörs cirka 275 av nedläggningen.


Enligt styrelsens förslag ska tillverkningen successivt flyttas till andra produktionsanläggningar inom koncernen, i Spanien och Argentina. Flytten inleds hösten 2006 och ska vara avslutad i slutet av 2007.

Bahco är en dominerande industri i Enköping sedan lång tid tillbaka, och beskedet att produktionen av handverktyg i Enköping nu läggs ner är en chock för Enköpingsborna. Inte bara för de 275 anställda som blir av med sina jobb, utan för hela stan.

Kommunalrådet Åke Hedén säger i ett första uttalande att han blir chockad och upprörd - och känner stor sorg - över beskedet i dag från den amerikanska verktygskoncernen Snap-On, som är Bahcos huvudägare.

Kommunen har också redan tagit kontakt med både regeringsföreträdare och länsarbetsnämnden för att se till att man får stöd och resurser från staten för att kunna hjälpa de som kommer att mista sina jobb. Bahco är den största privata arbetsgivaren i kommunen.

Bahco är ju framför allt känt för sina skiftnycklar, som började tillverkas i Enköping redan 1886. Då uppfann Johan Petter Johansson skiftnyckeln och startade sitt företag Enköpings Mekaniska Verkstad, vilket sedermera blev företaget Bahco. I år är det alltså 120-årsjubileum, men det blir uppenbarligen ett dystert jubileumsår i Enköping...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".