Starka reaktioner på Linnébeslut

Igår kväll föll beslut i den infekterade frågan om bygget av ett servicecenter i Linnéträdgården. Med röstsiffrorna 9-2 beslutade byggnadsnämnden i Uppsala kommun att ge bygglov till det förslag som innebär att det uppförs en modern byggnad inne i trädgården, till vänster innanför ingången. Reaktionerna mot beslutet lät inte vänta på sig.

Linnékännaren Hans Odöö, som arbetar som Linnégestaltare i trädgården, var mycket besviken.

- Jag är oerhört besviken. Det här kommer att väcka bestörtning ute i världen. Det här är en miljö som så genuint känns 1700-tal och i det här skall man då uppföra en byggnad som till ytan är större än själva Linnémuséet. Och så påstår man att den skall gå att gömma på nått diskret sätt. Det är, nej idag är jag så besviken att jag inte hittar orden.

Det var i november förra året som Statens Fastighetsverk och Uppsala Universitet lämnade in en ansökan om att få bygga ett utseendemässigt modernt servicecenter med café, souvenirbutik och toaletter i den som byggnadsminne klassade Linnéträdgården från 1700-talet.

Sedan dess har debattens vågor slagit höga kring nödvändigheten av ett servicecenter och hur ett sådant egentligen skulle se ut. Men igår gav alltså byggnadsämnden bygglov för centret Monica Östman är ordförande i nämnden.

- Vi har vänt och vridit på en svår fråga och bestämt oss för att säga ja. Riksantikvarieämbetets beslut att medge tillstånd har varit väldigt viktigt, det har faktiskt varit direkt avgörande för att vi fattar det här beslutet.

Byggnadsnämnden stödjer sig framförallt på riksantikvarieämbetes godkännande av projektet. Med det finns mycket kritik mot detta godkännade. Anna Nilsén är vice ordförande i föreningen Vårda Uppsala.

- Riksantikvarieämbetets synpunkt att när man lägger till nått nytt på en gammal byggnad så måste den vara avvikande så att man ser att det är nytt. Det tycker jag är väldigt dumt.

Det kritikerna idag hoppas på är att någon av sakägarna, dvs dom som har intressen i trädgården som tex Hotell Linné, kommer att överklaga nämndens beslut. Om beslutet inte överklagas så kommer bygget att inledas i mars.

- Den juridiska biten i det här är tvivelaktig, jag hoppas att dom som är bättre än mig på det fortsätter. Själv är jag så, jag vet, idag känner jag att mitt hjärta har brustit.

reporter
robert peszkowski

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".