Tuff framtid för Enköping efter Bahcos nedläggning

Efter beskedet i går att verktygstillverkaren Bahco lägger ner sin produktion i Enköping efter 120 år, lovar nu olika samhällsinstanser att göra sitt bästa för att mildra följderna när 275 jobb försvinner.

Landshövdingen Anders Björck, som också är ordförande för länsarbetsnämnden, säger att han kommer att ta upp frågan på länsarbetsnämndens möte redan nu på morgonen.
- Det är alldeles självklart att vi både länsstyrelsen och länsarbetsnämnden skall göra vad vi kan för att mildra den belastning som det faktiskt blir när några hundra människor blir utan jobb. Och räknar med att jag och länsrådet Leif Byman relativt snart åker till Enköping för att träffa kommunledningen och andra och försöka få en bild av vad dom vill att vi skall göra. Vi skall ställa upp så mycket vi någonsin kan.

Anders Björck framhåller att det finns statliga pengar att söka just för såna här situationer. Och också chefen för arbetsförmedlingen i Enköping Håkan Hillerstig säger att det kommer att lämnas in begäran om extraresurser, för det här är en stor och oförutsedd ökning av antalet arbetslösa i Enköping.
- I arbetsförmedlingen i Enköping idag så har vi 870 helt arbetslösa i proportion till det så är det väldigt många, nästan 300, som riskerar att bli arbetslösa. Ska man vara ärlig så är det en tuff arbetsmarknad och suget efter industriarbetare i den här regionen är inte så stor.

Arbetsförmedlingen kommer nu att besöka Bahco för att kartlägga behovet av t ex ny utbildning hos de som sägs upp. Kommunledningen i Enköping har redan börjat agera och har vänt sig till regeringen och näringsminister Thomas Östros och bett om hjälp. Anders Björck tror att det trots allt kommer att gå ganska bra att mildra följderna för de som nu blir utan jobb. Men han är oroad av den långsiktiga tendens han tycker sig se.

- Nog vore det ytterst sorgligt om detta industriland Sverige, som är så bra på produktion för vi är just bra på produktion, inte skulle kunna fortsätta ha tillverkningsindustri i Sverige. Då är det något fel.

reporter
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".