Rysk gästforskare häktad för spioneri

En 29-årig rysk gästforskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU i Uppsala häktades i dag på sannolika skäl misstänkt för spioneri i Sverige. Han ska ha lämnat ut handlingar till främmande makt och skadat totalförsvaret och rikets säkerhet.

Den 29-årige gästforskaren som är rysk medborgare kom till Uppsala för två år sedan. Han har sedan dess tjänstgjort som forskningsassistent vid Genetikcentrum på SLU och forskat om speciella virus som drabbar växter.

Han greps i onsdags i Uppsala av säkerhetspolisen och i dag häktades han på sannolika skäl misstänkt för spioneri.

Enligt chefsåklagaren Tomas Lindstrand ska 29-åringen  -från januari 2005 till februari i år  -lämnat över handlingar till främmande makt och på sätt skadat totalförsvaret och rikets säkerhet.

Varken Säpo eller åklagaren vill dock avslöja viljen typ av spionage det handlar om, vilket land han spionerat för eller om uppgifterna har något att göra med hans forskning på SLU.

- Han har bestritt häktningsyrkandena, säger advokat Ola Salomonsson, som oga av yppandeförbudet inte vill säga mer.

Prefekten på institutionen på SLU där 29-åringen jobbade säger till Upplandsnytt att han redan för ett halvår sedan kontaktades av Säpo som berättade att man hade 29-åringen under bevakning. Prefekten är ändå mycket förvånad över det som hänt.

29-åringen var omtyckt av sina kollegor och uppskattad som en duktig forskare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".