Många vill bli länspolismästare

Igår var sista dagen att söka till tjänsten som länspolismästare i Uppsala. Bland de tretton sökande finns Leif Jennekvist som var polisens spaningsledare efter mordet på Anna Lindh.

Avgående länspolismästaren Göran Lindberg slutar redan den 28 februari. Någon ny länspolismästare lär dock inte bli utsedd i brådrasket. Eva Höglund är föredragande i rikspolisstyrelsens tjänsteförslagsnämnd

-Det är lite invecklade regler och brukar ta kanske 3 månader och uppåt. Det beror på vad som händer.

Under tiden som rekryteringen pågår kliver biträdande länspolismästaren Ebba Sverne Avrill in på posten, Där kan hon förbli ett tag, för den trestegsraket som leder till ett utnämnade är tidskrävande. Biträdande länspolismästaren har förövrigt själv sökt tjänsten.

Totalt är det tretton personer som har sökt. Mest känd är Leif Jennekvist som var polisens spaningsledare efter mordet på Anna Lindh. Han uppger för Upplandsnytt att han sökt tjänsten för att han ser det som en utmaning. Men han tror inte att han får tjänsten.

Den som pekas ut som favorit till tjänsten är länspolismästaren i Västerbottens län Erik Steen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".