Bygge fortsätter trots kritik

I torsdags fick Uppsala Universitet och Statens Fastighetsverk bygglov för bygget av ett servicecenter i Linnéträdgården i centrala Uppsala. Byggplanerna har kritiserats hårt främst för att den moderna byggnaden tros förstöra 1700-tals miljön i den som byggnadsminne klassade trädgården. Men trots kritiken fortsätter bygget som planerat.

Byggnadschefen vid Uppsala Universitet, Lennart Ilke, ser ingen anledning till att ändra på byggplanerna.

- Vi ser ingen anledning till att ändra på planerna. Överhuvudtaget att hela den här debatten överdriven, det kommer inte att förstöra några intryck av 1700-tals miljö. Det här kommer alla att bli nöjda med.

Igår fick alltså Universitetet och Statens Fastighetsverk bygglov för sitt servicecenter i Linnéträdgården. Uppsala Universitet är uppdragsgivaren och Statens Fastighetsverk är de som kommer att bygga. Man hoppas nu komma igång såfort som möjligt med bygget, troligtvis inleds bygget redan någon gång i mars enligt Lennart Ilke.

- Vi kommer att gå vidare som planerat, och det blir såfort som möjligt så att vi till jubiléet kan erbjuda besökarna service.

Det finns dock fortfarande en möjlighet att bygget inte blir av. De som är sakägare, dvs bor i eller äger fastigheter som gränsar till trädgården, kan nämligen överklaga bygglovet. För att göra det har man nu tre veckor på sig. Elisabeth Egnell är chef för Stadsbyggnadskontorets bygglovsavdelning vid Uppsala kommun.

- Det är klart att det finns en risk att det bli en överklagan. Det är många som inte gillar det här bygget, men om någon av dom är sakägare eller inte det vet vi inte. Dom som nu inte är nöjda med bygget tycker jag skall försöka påverka dom som sökt bygglovet och skall bygga alltså Statens Fastighetsverk.

reporter
robert.peszkowski@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".