Det sjätte Vikingarännet startade imorse

Imorse klockan åtta inleddes det sjätte Vikingarännet från Skarholmen i Uppsala. Det åttio kilometer långa långfärdsskridskoloppet går från Skarholmen i Uppsala till Hässelby strand i Stockholm. I år hade nästan 1500 åkare anmält sig till loppet.

Igår eftermiddag var generalsekreteraren för Vikingarännet Anders Tysk ute och kollade plogningen av spåret. Han spekulerade i möjliga vinnare.

- Vi har Johan Håmås som har vunnit tre gånger och han är den stora favoriten. Sen är vi jätteglada över att Sebastian Falk kommer att delta, å så har vi en tre fyra holländare anmälda och de brukar vara med i toppen.

Banan sträcker sig över 80 kilometer- från Skarholmen i Uppsala till Hässelby strandbad i Stockholm. Rekordtiden är två och en halv timme och det åket gjordes redan 1999 som var första året som tävlingen hölls. Anders Tysk tittar nöjt på den nyplogade banan.

- Vi har haft en del problem med snö, det har yrt in en del snö. Men det har vi plogat bort så nu ser det fantastikt bra ut.

Över 1500 föranmälningar hade registrerats dagen innan start. Men Anders Tysk räknar med många fler. Eftersom registreringen till motionsklassen höll öppet till klockan tio i morse och allt man behövde göra för att anmäla sig var att dyka upp med ett par skridskor. Anders Tysk tror på över 2000 deltagare totalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".