Lång väntan för kvinnor som drabbas av våldsbrott

Trots att Uppsalapolisen haft som mål att snabba på utredningstiderna för våld mot kvinnor och grov kvinnofridskränkning, har i stället utredningstiderna blivit längre. Det visar polisens egen utvärdering för förra året.

Christina Lundh är biträdande chef för Rikskvinnocentrum i Uppsala och hon tycker att det är otillfredsställande att polisen inte lyckats korta utredningstiden för den här typen av brott.

- Det här är en prioriterad fråga från lagstiftarens sida. Dessutom innebär det här stora svårigheter för de drabbade som får gå och vänta på vad som ska hända i rättsprocessen, säger hon.

När det gäller flera andra typer av brott har Uppsalapolisen nått sina mål, det gäller till exempel att minska antalet ekonomiska brott och att bli effektivare i narkotikabekämpningen.

Men när det gäller våld mot kvinnor och grov kvinnofridskränkning har målen inte alls nåtts. Uppsalapolisen hade för de här brotten satt som mål att minska den genomsnittliga utredningstiden till 80 dagar, alltså 2,5 månader.

I stället har utredningstiderna ökat, till 126 dagar när det gäller våld mot kvinnor där gärningsmannen är bekant med offret, och till 138 dagar för grov kvinnofridskränkning, det är alltså en genomsnittlig utredningstid på 4,5 månader per ärende. Och så långa utredningstider innebär stora svårigheter för utsatta kvinnor, säger Christina Lundh på Rikskvinnocentrum.

- Det är oerhört svårt att gå och vänta på besked om det ska bli en rättegång eller inte. Det hämmar hela hennes tillvaro. Dessutom fördröjs återhämtningen och frigörelseprocessen från gärningsmannen, säger hon.

Tommy Andersson är chef för kriminalavdelningen på Uppsalapolisen. Han säger att det redan i början på förra året stod klart att målen inte skulle nås, och sen dess har en rad åtgärder vidtagits.

Sen en tid tillbaka sorterar nu familjevåldsbrotten under en egen rotel, som också förstärks med fyra nya medarbetare. Dessutom ska utredningar i familjevåldsärenden där barn är inblandade i fortsättningen ske i ett separat så kallat barnahus som ska inrättas.

- Vi har haft vissa problem under 2005. Det beror bland annat på att vi haft ett stort ärendeinflöde. Dessutom har vi haft några tunga och resurskrävande utredningar. Vi har också haft en del sjukskrivningar bland personalen, det säger Tommy Andersson, men han hoppas att målen ska kunna nås vid slutet av 2006.

Kontakta reportern:
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".