Uppsalas bästa konsertscen försvinner

Rådhussalen vid Stora torget i Uppsala är scen för många mindre konserter som tex kammarmusik. Körer och andra föreningar använder också salen varje vecka. Nu säljer kommunen rådhuset och det är osäkert om de grupper som i dag hyr salen kan vara kvar.

Mats Järnil på folkuniversitet säger att det kommer att bli svårt att hitta en ny lokal för musik i stan.

-  Jag tror att det är rätt fullt överallt, det blir svårt i alla fall till det här bra priset som vi får via kommunen.

Rådhuset byggdes på slutet av 1800-talet och rådhussalen är rikt dekorerad med ett kasettak som ger fin akustik. Salen är pampig och lite bedagad med sina dammiga röda sammetsgardiner. Kaj Anderberg, som är rektor för kommunala musikskolan, ger rådhussalen en topplacering i Uppsala.

- Akustiken är alldeles enastående för kammarmusik. Den är en lagom stor sal med alla dom rätta proportionerna. Och taket med alla dom här utmejslade mönstren är fantastiskt bra ur aukustisk synpunkt, de sprider ljudet fantastiskt bra. Akustiken vi har här är utan tvekan den bästa vi har här i Uppsala för kammarmusik.

När rådhuset nu ska säljas har kommunen önskemål om att salen även i fortsättningen ska kunna användas för konserter. Men mäklaren Solveig Lindell Solberg säger att det inte är ett krav, utan beror på köparens övriga verksamhet. Däremot kräver kommunen en noggrann redovisning av vad köparen har för långsiktiga planer när det gäller renovering och bevarande av byggnaden. I dag hyr Folkunivesitet salen varje vecka, Musikskolan, Bolandsskolan och Kammarmusikföreningen är bland dem som brukar ha konserter där. Kaj Andersberg på Musiksskolan säger att det blir allt svårare att hitta konsertlokaler i stan.

- Antalet lokaler minskar år efter år, och en sån här lokal hade verkligen behövts.

Det finns idag elva företag som vill köpa Rådhuset, vilka det är vill kommunen inte berätta ännu. Den från stora torget synliga delen av rådhuset, den såkallade rådhussalongen, har köpts av Max hamburgerkedja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".