Sex ungdomar åtalas för brutalt rån

Sex ungdomar åtalades i dag för inblandning i rånet i en villa i Sunnersta i Uppsala i januari. Fem av ungdomarna åtalas för att ha deltagit i själva rånet och den sjätte för att ha tagit omhand stöldgodset efteråt.

Det var ett mycket brutalt rån. De fem trängde maskerade in i villan i Sunnersta där en 17-årig pojke och en 16-årig flicka befann sig. Enligt åtalet slog de en pistol i huvudet på pojken och flickan och tvingade dem att peka ut värdesaker i huset och packa sakerna i väskor och lasta in dem i familjens bil. Ungdomarna har också enligt åtalet tvingat pojken och flickan att uppge sina bankomatkoder.

Under en lång stund ska pojken och flickan ha tvingats sitta med ett täcke över sina huvuden. När stöldgodset sen var packat har ungdomarna tvingat in pojken och flickan i en bil och kört i väg med dem en bit efter gamla Stockholmsvägen och sen lämnat dem där i ett skogsparti, tunt klädda i minusgrader och där flickan bara haft badtofflor på fötterna.

Bland de stulna föremålen fanns flera mobiltelefoner, en hårddisk, en champagneflaska med mera. Åtalsrubriceringen för de fem som var med vid rånet är grovt rån, olaga frihetsberövande och tillgrepp av forskaffningsmedel.

Rättegången mot ungdomarna inleds i Uppsala tingsrätt på fredag.