Kritik mot försenat vägbygge

- Det är fullständigt oacceptabelt. Så säger centerpartistiska riskdagsledamoten Rigmor Stenmark från Uppsala efter att Vägverket konstaterat att utbyggnaden av den olyckadrabbade vägsträckan på E18 mellan Enköping och Sagån är hotad igen.

På vägsträckan mellan Sagån och Enköping är olyckor vanliga. I mitten av januari fick till exempel flera personer föras till sjukhus efter att en buss krockat med en personbil.

Enligt planen ska vägen byggas om, en sträcka på 15 kilometer ska bli tvåfilig motorväg. Fast bygget har skjutits upp flera gånger. Men så sent som för en månad sedan sa infrastrukturminister Ulrica Messing att vägen ska byggas ut i år eller nästa år.

-  Jag är mycket mån om att vi fortsätter att bygga bort de mest farliga vägarna. Sträckan mellan Sagån och Enköping är en sådan och jag kommer inte att flytta bort prioriteringen från vägverkets nationella plan och nu ligger den under 2006 -2007, sa Ulrica Messing då.

Men trots det säger Vägverket nu att de inte kommer att kunna följa väghållningsplanen om inte regeringen skjuter till 2,5 miljarder extra i höstens bugdet. Ett av de projekt som riskerar att försenas ett år eller mer är sträckan mellan Enköping och Sagån.

Rigmor Stenmark (c) säger att hon ska ta upp frågan med infrastrukturministern igen, men främst riktar hon kriik mot Vägverket:

- Man måste ha en plan, och sen måste man följa den. Den här vägsträckan är faktiskt högprioriterad och det var ju vad Ulrica Messing sa också. Det här är ju att lura alla människor och lura Enköpings kommun. Jag tycker att det är förfärligt.