Protester mot ambulansneddragningar

Nu kommer protester mot att styrelsen för Akademiska sjukhuset beslutat att dra in en av de två akutambulanserna i Östhammar nattetid.
- Man är lite fundersam i och med att vi har rejäla avstånd, det är sju mil till Uppsala från Östhammar. Vi känner att det finns en risk att man riskerar människoliv, säger Centerpartiets Inga Alm. Akademiska sjukhuset har fattat beslut om en helt ny ambulansorganisation som ska gälla i länet från nästa år. Det ska blir fler ambulanser för rena sjuktransporter, och effektivare användning av akutambulanserna. På ett par håll i länet har omorganisationen hunnit väcka protester. Av de tidigare två akutambulanserna i Enköping på natten har en flyttats till Håbo, som tidigare inte hade nån, och i Enköping har det väckt en del oro. Men den politiska ledningen för hälso- och sjukvårdsnämnden i Enköping säger sig nu vara nöjd med beslutet efter de förklaringar som getts från centralt håll i Uppsala. För Östhammars del innebär alltså den nya organisationen att två akutbilar på natten minskas till en, och Inga Alm i centerpartiet har i en interpellation till landstingstyrelsens ordförande Mats O Karlsson ställt frågan om han verkligen försöker ge Östhammarsborna rätt till vård på lika villkor och hon hänvisar också till de diskussioner som tidigare fördes om att eventuellt tvingas stänga nattakuten i Östhammar. - Hon kan få redovisat hur många tillfällen det överhuvudtaget har varit aktuellt att använda två ambulanser nattetid. Mig veterligen har det aldrig hänt och jag tycker att Östhammarborna inte behöver känna någon som helst oro, säger Gunnar Hofring, ordförande i Akademiska sjukhusets styrelse där beslutet om ambulansorganiaitonen togs.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".