Hårt tryck på behandlingshem

Det har den senaste tiden varit ett hårt tryck på de uppländska behandlingshemmen för missbrukare, eftersom fler missbrukare placeras av sina kommuner. Ekebylund utanför Sigtuna har flera gånger de senaste månaderna haft fler intagna än de egentligen har plats för. Det innebär en hård påfrestning både för intagna och anställda.

- Det är inte så mycket vård, utan mera förvaring, och det märks att personalen inte heller orkar med riktigt, säger Carina som bor på Ekebylunds behandlingshem utanför Sigtuna sedan sju veckor.

På Ekebylunds behandlingshem har det varit överbelagt - och också till de andra behandlingshemmen i Uppland har fler missbrukare kommit den senaste tiden. Hornö utanför Enköping har fått öppna en ny avdelning - och på Östfora utanför Uppsala har beläggningen också ökat.

En orsak till det här är enligt Statens institutionsstyrelse att regeringen gett mer pengar till kommunerna för missbrukarvård, vilket gjort att de placerar fler missbrukare på behandlingshem.

Ingeborg Höök, institutionschef vid Östfora, tror att en förklaring också är att det i flera år satsats så lite på missbrukarvården att många missbrukare nu är i så dåligt skick att de inte kunnat vänta längre. Hon tycker att det är bra att kommunerna skickar fler till behandlingshem och hoppas att ökningen fortsätter. Hon säger att de inom Statens institutionsstyrelse diskuterar hur de kan öka antalet platser, men sånt går inte så fort...

På Ekebylunds behandlingshem utanför Sigtuna där överbeläggningarna varit återkommande är chefen Lars Aldén bekymrad.

- På sikt kan det bli väldigt besvärligt. När man uppnått 1000 procent kan det bli så att personalen kroknar...


Kontakta reportern:
lisa.helgesson@sr.se