Socialstyrelsen kritiserar sköterska efter dödsfall

Vårdbolaget Carema Omsorg och en av deras sjuksköterskor får nu kritik av Socialstyrelsen. Kritiken gäller en händelse förra året då en 83-årig kvinna i Rasbo avled efter att hon inte besökts av hemtjänsten på fem dagar.

Den 83-åriga kvinnan bodde i Rasbo utanför Uppsala där vårdbolaget Carema Omsorg var de som hade hand om hemtjänsten. Kvinnan skulle ha besök varje morgon vid den aktuella tidpunkten. Morgonen den 9:e september rapporterade hemtjänstpersonalen att kvinnan betedde sig underligt. Hon satt på sängkanten och pratade enstavigt och stammade. Men nästa besök som noterades gjordes inte förrän den 12:e och då noterades bara att kvinnan inte öppnade.

Den 14:e september kom de inte heller in. Då kontaktades polisen som tillsammans med en sjuksköterska tog sig in hos kvinnan. Hon var då kraftigt uttorkad och hittades i sin egen avföring och hon var okontaktabar. Dagen efter avled hon på sjukhus.

Socialstyrelsen har nu granskat ärendet och menar att det finns flera brister i hanteringen. Carema Omsorg och framförallt den manliga sjuksköterska som skötte om kvinnan får kritik.

Enligt Socialstyrelsen borde sjuksköterskan själv ha besökt kvinnan när hon inte var sig lik. Han borde dessutom haft ett bättre helhetstänkande om patientens tillstånd.

Socialstyrelsen tycker att det är bra att Carema Omsorg efter händelsen förändrat sina rutiner för att förbättra patientsäkerheten, men understryker att det är viktigt att företaget nu följer upp effekterna av de nya rutinerna.

Kontakta reportern:
erik.moller@sr.se