Rött ljus för grön terapi

Läkarfackets kritik mot landstingets planer på att införa så kallad grön terapi i vården gjorde idag att landstingsstyrelsens beslut om den nya terapimetoden fick bordläggas.

Facket menar bland annat att det saknas ordentliga vetenskapliga bevis för terapins effekter, och de lyckades stoppa beslutet med hänvisning till medbestämmandelagen.
- Jag ser rött när jag hör ordet grön terapi. Det är ju bara dumheter att det skulle vara bra för att det är grönt. Det säger Anna Rask Andersen som är vice ordförande i Upplands Allmäna Läkarförening.

Läkarfacket menar att förstudien är dåligt underbyggd, att det saknas ordentliga vetenskapliga bevis för terapins effekter, och dessutom misstänker man jäv eftersom landstingets utredare är aktiv miljöpartist i Uppsala kommun.

Dessutom har Vårdfacket i Uppsala län kritiserat det faktum att man tänker lägga ner 1 miljon kronor på grön terapi samtidigt som man lagt ner avdelning 170 som låg naturskönt.

Grön Terapi går enkelt ut på att patienter ska ha mycket naturkontakt eftersom det leder till bättre hälsa, och bättre återhämtning. Men trots ganska omfattande forskning finns det inga starka vetenskapliga bevis för att den kopplingen verkligen stämmer.

Men den kritiken berör inte landstingsmajoriteten. Mats O Karlsson menar att ”Grön Terapi-tänket”, och en speciell klinik för det, skulle vara bra för vården i länet.
- Det börjar bli mer och mer tydligt att det här är ett effektivt sätt att både bota människor och snabba på deras rehabilitering och då vill vi ju använda oss av det medlet, säger han.

Kontakta reportern
robert.peszkowski@sr.se