Fågelinfluensan har nått Sverige

I dag kom beskedet att fågelinfluensan nått Sverige. Två vilda andfåglar som hittades döda utanför Oskarshamn visade sig bära på det dödliga viruset, det bekräftade idag Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala där fåglarna undersökts.

- Man har obducerat fåglarna och efter provtagning har vi konstaterat att de är smittade med det farliga viruset. Men jag tycker inte att man som människa ska vara oroad av att bli smittad,  det säger Lennart Melin som är biträdande statsveterinär på SVA.

Sverige är nu det nionde EU-landet som nåtts av det aggressiva fågelinfluensaviruset, benämt H5. Det jordbruksverket och SVA nu fruktar är att viruset ska spridas via vildfåglar till de tamfågelbesättningar som finns i Sverige, och tvinga uppfödare att masslakta tamfåglar för att hindra att smittan sprids vidare.

Jenny Lundgren driver Hagbygård fågelfarm i Tillinge utanför Enköping. Hon har idag 300 kalkoner och 500 kycklingar på gården och så här säger hon om dagens besked.

- De var ju väntat så jag blev inte förvånad. Jag är inte orolig för att bli smittad men jag är orolig över hur konsumenterna kommer att reagera. Vi har ju sett hur konsumenterna i södra Europa reagerat över viruset, säger hon.

Redan sedan ett par veckor tillbaka gäller restriktioner för fågeluppfödare i Sverige. Bland annat ska fåglarna ska hållas inomhus för att minska smittorisken.

De rekommendationer som bland SVA gått ut med i dag innebär att den som hittar en ansamling av döda fåglar bör undvika kontakt med dessa och i stället kontakta länsveterinären.  Den som finner enstaka döda fåglar bör i första hand låta dessa ligga kvar utan att röra dem.

- Jag tror inte risken är så stor att smittan kommer in i tamdjursbesättningarna. Dagens besked förändrar ingenting, det säger Lennart Melin på SVA.

Alla experter i Sverige är i dag ense om att risken för att en människor ska smittas av viruset är mycket liten så länge man inte rör vid sjuka eller döda fåglar. Nu på eftermiddagen kom dock rapporter från Tyskland att en katt på ön Rügen smittats av viruset.

Kontakta reportern:
jonas.alsgren@sr.se