SVA-anställda obducerade utan skyddskläder

Fem anställda på Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA i Uppsala behandlas nu med antivirusmedicin efter att de obducerat de smittade viggarna utan att bära de skyddskläder som krävs.

Enligt säkerhetsrutinerna på SVA ska djur som misstänks bära smittsamma och farliga sjukdomar obduceras i ett speciellt säkerhetslabb - personalen ska också bära särskilda skyddskläder med med overall, heltäckande huva, skor och handskar.

Men nu visar det sig alltså att fem anställda som obducerat de fyra viggarna som hittades döda utanför Oskarshamn -varav två var smittade med det fruktade fågelinfluensa viruset - inte bar de särskilda skyddskläderna.

De fem anställda undersöktes igår på infektionsklinik i Uppsala och därefter tog man beslut att de i förebyggande syfte skulle behandlas med tamiflu -som är ett virushämmande medicin

Chefen för patologen på SVA Carl Hård af Segerstad säger till TV4:s Nyheterna att skälet till att personalen inte använt skyddskläder nu är att det varit besvärligt för personalen, är lite dyrbarare att göra de här obduktionen med den här utrustningen, samt att man inte bedömt riskläget så stort i det här fallet.

SVA:s generaldirektör Anders Engvall säger till Upplandsnytt att man nu bestämt att säkerhetsruinerna ska följas vid alla obduktioner av alla fåglar som kan misstänkas bära det dödliga viruset’.