Ytliga undersökningar om rikdagsarbete

Harald Nordlund, folkpartistisk riksdagsledamot från Uppsala län hör till landets flitigaste ledamöter i riksdagen när det gäller att skriva motioner och hålla muntliga anföranden. Men Riksdagens talman Birgitta Dahl, menar att detta är ett ytligt sätt att se på riksdagsarbetet.
Det var tidningen Dagens Nyheter som hade sammanställt statistik på hur många motioner och framföranden riksdagsledamötena hade gjort sen i höstas. Och där visade det sig att Folkpartiets Harald Nordlund från Uppsala län låg på delad femte plats i landet. 36 motioner, 22 frågor till ministrarna och 37 anföranden på talarstolen gör honom till den flitigaste ledamoten i Uppsala län. Men Birgitta Dahl tycker att när man läser såna här mätningar i tidningarna, så ska man egentligen strunta i dom. - Dom som jag tycker uträttar mest här i Riksdagen, dom finns aldrig med i såna här undersökningar, säger Birgitta Dahl. Ska man mäta vilket inflytande en enskild politiker har, så ska man inte använda så trubbiga och ytliga beskrivningsmetoder. Men Harald Nordlund tycker dock att statistiken visar att man inte ligger på latsidan, men håller ändå med om att undersökningarna kanske inte visar hela bilden om vad en politiker uträttar i sitt arbete.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".