Svårare få hjälp med socialbidrag

Flera personer med socialbidrag har haft problem att få hjälp sen den nya socialbidragsexpeditionen öppnade i Uppsala i början av februari.

En nyhet är att det är vissa handläggare som enbart har hand om socialbidragsfrågorna, medan andra sköter resten av det sociala arbetet. Det här gör att det kan vara krångligt att uträtta enkla ärenden, säger en kvinna som brukar gå till Grottan som är en värmestuga för hemlösa i Uppsala:

- När jag kommer till Salagatan för att fylla i en ansökan, så sa dom att jag skulle gå in i ett sånt där bås. Jag fick stå där och vänta, och sen komma in i båset konstaterade dom att jag behöver ett papper. Det tar tid och energi att få det man behöver.

Nere i källarvalvet på värmestugan Grottan droppar det hela tiden in fler för att ta för sej av frukosten som står uppdukad med korv och flingor. Många av dom hemlösa passar också på att använda telefonen när dom är här. Värmestugans föreståndare Margareta Olsson kallar det för en fullständig katastrof att det är så svårt att komma fram till handläggarna. Hon skulle helst se att det fanns telefonlistor till alla handläggare, och att alla som behöver får en egen kontaktperson. Flytten till den nya socialbidragsexpeditionen har också inneburit ett byte av handläggare för en del.