Hårda straff krävs för rån och kidnappning

I dag avslutades rättegången mot sex Uppsalaungdomar som är åtalade för inblandning i det grova rånet och kidnappningen i en villa i Sunnersta i Uppsala i januari. Åklagaren yrkade på hårda straff, bland annat med tanke på att brottsoffren var bara 16 respektive 17 år gamla.

Åklagaren Thomas Bälter Nordenman menade att det är bevisat att fem av de sex åtalade är skyldiga till grovt rån och olaga frihetsberövande, och att den sjätte åtalade är skyldig till grovt häleri för att ha tagit hand om stöldgodset.

Två av de åtalade var under 18 år när brottet begicks och får lägre straff om de fälls, men åklagaren poängterade att det måste bli fråga om fängelse också för dem.

Åklagaren kommer också att åtalsanmäla ett vittne för att ha begått mened i rätten i dag. Två ungdomar vittnade under förmiddagen om att en av de åtalade skulle ha befunnit sig på annan plats vid tidpunkten för brotten, men enligt åklagaren är dessa vittnesmål inte trovärdiga. Åklagaren säger till Upplandsnytt att en 17-åring kommer att anmälas för att medvetet ha ljugit i rätten.

Kontakta reportern:
marten.nilsson@sr.se