Många pensionärspolitiker har skulder

Hälften av de personer som kandiderar till kommunfullmäktige i Håbo för Sveriges Pensionärers Intresseparti, SPI, har skulder hos kronofogden.
När Upplandsnytt granskade alla listor i Uppsala län så var det var femte av Sveriges pensionärers intressepartis kandidater som hade en skuld hos kronofogden. Det är betydligt fler än för andra partier. - Det är allvarligt, de som kommer in i politiken skall föregå med gott exempel, det säger Sven Eklund från SPI i Uppsala. SPI unikt Upplandsnytt lät kronofogden gå igenom alla personer som kandiderar till kommun -landstings- eller riksdagsval för något parti i uppsala län. Genomgången visar att av alla politiker i länet, så är det ungefär tre procent som har en skuld registrerad hos kronofogden. Men ett parti skiljer ut sig tydligt från de andra - det är Sveriges Pensionärers Intresseparti, som idag inte har några mandat i länet, men som vid förra valet var störst av de partier som inte fick några fullmäktigeplatser i både landstinget och Uppsala kommun. Vid granskningen var det nära nära 20 procent, 8 av 41 personer på deras listor, som hade en skuld hos kronofogden. På listan till Håbo kommun var det fem av tio och på landstingslistan fyra av tio. Bland skulderna var över hälften på mer än 45 000 kronor. Den som hade störst skuld på partiets listor och är skyldig staten över 650 000 kronor i obetalda skatter, vill själv inte ställa upp på en intervju. Dålig ekonomi bakom skulder Sekreteraren i SPI i Uppsala kommun, Sven Eklund tror att en orsak till de mindre skulderna är att många pensionärer har det svårt ekonomiskt idag, men varför fler inom hans parti har stora skulder än i andra partier vet han inte. Efter att upplandsnytt kontaktat SPI om skulderna så har en person betalat sin skuld och den person som hade störst skatteskulder i paritet har bestämt sig för att hoppa av listan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".