Fortsatt kritik mot långa sjukresor

Kritiken mot landstingets sjukresor fortsätter. Resorna tar ibland mycket längre tid än vad reglerna tillåter, när patienterna ska samåka.

Håkan Eriksson drabbades av hjärnblödning för två år sen och blev förlamad i vänster sida. Han åker sjukresor flera gånger i veckan. Enligt reglerna ska hans resa inte ta mer än en halvtimme men flera gånger har han tvingats sitta i bilen längre än så.

- Kommer man först in så får man verkligen en sightseeing i Uppsala. Då får man åka med och hämta många andra. En resa som bara ska ta 15-20 minuter kan ta upp till en timme, säger han.

Efter att ha legat på sjukhus i drygt ett år kom Håkan Eriksson hem i rullstol. Idag klarar han att gå med krycka, även om balansen fortfarande är dålig. Minst tre gånger i veckan åker han till avdelning 170 för att träna upp muskulaturen. Men att åka runt innan man kommer fram tär på krafterna tycker han.

- Jag blir nervös eftersom jag inte vet om jag ska hinna fram. Rehabiliteringen blir sämre av detta, säger han.

Reglerna säger att patienterna ska som mest få åka dubbelt så lång tid som en resa raka vägen skulle ta. Håkan Eriksson har ringt några av de gånger resan tagit för lång tid, men det har inte blivit bättre för det, tycker han.

Landstinget har idag ingen kontroll på hur lång tid resorna tar, eller om de följer de fastställda tidsreglerna,   trots att man genomför en omfattande enkät bland resenärerna. Där ställs nämligen ingen fråga om hur lång tid patienten fick sitta i taxin för att komma fram.

Senare i vår ska landstinget granska hur sjukresorna fungerat första året med de nya reglerna, men det är inte säkert att man kommer titta på restiderna då heller.

- Jag vet inte om det kan vara intressant att räkna ut exakt hur lång tid man sitter i bilen. Vi får se, säger utredaren och ekonomen Kerstin Petrén.

Håkan Eriksson har missat läkarbesök flera gånger, men han orkar inte hålla på att ringa och klaga.

- Jag orkar inte härja om detta. Då bryts jag ner psykiskt och det gagnar inte min rehabilitering, så jag får helt enkelt bita i det sura äpplet, säger han.

Kontakta reportern:
anncharlotte.Carlsson@sr.se